söndag 30 januari 2011

Senaste tidens träning

Inget bloggande på en dryg vecka och det har sina förklaringar i...nytt x-box spel :-)
Här kommer en kort resume om den gångna veckans strapatser.

Fredagen den 21 januari:
Har insett att fredagar är en klockren dag för att simma. Slutar tidigare på fredagar så man hinner simma innan alla andra kommer. Det är jag och max 3-4 andra som simmar så det är perfekt. Det blev 1250 meter på 36 minuter.

Lördagen den 22 januari:
Löpning för att testa om jag kunde komma under den magiska 50-minutersgränsen och det gjorde jag med råge! Tiden blev 46 minuter och 54 sekunder. Kände mig riktigt stolt och nöjd.

Söndagen den 23 januari:
Vila

Måndagen den 24 januari:
Låter konstigt men jag var riktigt sugen på att sticka ut på en joggingtur idag. Trodde aldrig att jag skulle vara sugen på att springa! Sprang 7 km på knappa 33 minuter.

Tisdagen den 25 januari:
Dags för den jätteroliga intervallträningen...not. Dock är känslan efter en intervallträning riktigt nice. Det var 8 minuters löpning i bra tempo följt av 2 minuters gång eller lättare jogg. Detta gjorde jag tre gånger.

Onsdagen den 26 januari:
Fotbollsträning inomhus där jag var utespelare för att få upp pulsen. Det blev lite drygt 1,5 timmes träning.

Torsdagen den 27 januari:
Vila

Fredagen den 28 januari:
Fredag=simning. Var riktigt skönt att simma idag. Stundtals var man helt ensam i bassängen så det var bara till att simma på utan en massa hinder. Tänkte jag skulle slå ett nytt rekord idag och det innebar att simma längre än 1500 meter. Det blev 1600 meter på 47 minuter.

Lördagen den 29 januari:
4 dagar sen senaste joggingpasset så idag var det hög tid för att sticka ut på en runda. Det blev den klassiska 7 kilometersrundan och det tog 32 minuter och 26 sekunder.

Söndagen den 30 januari:
Målet med dagens joggingrunda var att springa 12 km under timmen. Det blev lite kämpigt mot slutet då energin började tryta men tiden blev finfina 58 min 30 sek så jag kände mig nöjd efteråt.

torsdag 20 januari 2011

Tider under 5 min/km.

Tjohoo helgen närmar sig! Har hunnit med 2 träningspass sen senast jag var här inne. Igår var det dags för första fotbollsträningen. Vi tränade inomhus. Dela upp i två lag, ut med en boll och sen är det bara till att köra. Svårare än så behöver det inte vara. Blev en dryg timmes...lir eller bökfotboll kanske man kan kalla det, men svettig blev man. Passade på att vara utespelare så man fick jobba på flåset.

Idag efter jobbet blev det en 8 kilometersrunda. Första 3 kilometerna var i princip bara uppförsbacke, men om det går mycket uppför i början så bör det ju tillslut gå nedförs också. Känns bättre att börja med uppförsbackar än att avsluta med dem. Sprang rundan på 38,17 minuter. Börjar känna att jag har fått upp flåset ordentligt nu och kan utan alltför stora problem hålla en fart som är under 5 minuter kilometern. Kan tillägga att jag aldrig har lyckats med det tidigare så resultat kan jag börja ana!

Nu är det snart dags att inta soffposition och se när Sverige tar gruvlig revansch i handbollen för debaclet mot Argentina senast!

tisdag 18 januari 2011

Förberedande simning inför Vansbrosimningen.

Då jag hade ett ärende i stan passade det bra att ta sig till simhallen för lite simning idag. Men det passade inte så bra för det var tydligen inte bara jag som hade ärenden i stan idag. Det var överfullt när man simmade, men man får väl se det som så att man vänjer sig vid Vansbrosimningen. Där kommer det ju vara knökfullt när man börjar simma.

När jag simmade idag så var det antingen att man behövde simma förbi någon eller att någon simmade förbi mig så det blev aldrig lugn och ro. Var på väg att strunta i det redan efter 20 längder, men skam den som ger sig och det blev faktiskt lite glesare mellan folket då fler och fler droppade av så då passade jag på att simma några längder fler än vad som var tänkt från början. Närmare bestämt 60 längder vilket motsvarar 1500 meter. Det tog runt 45 minuter.

måndag 17 januari 2011

Festligheter tar ut sin rätt.


Ingen uppdatering under helgen som varit och det har sina orsaker...eller kanske bara orsak och det stavas F.E.S.T. Det var fest på lördagskvällen så det blev inte många knop under söndagen. Dock blev det 7 km i lördags och det var till och med under 5 minuter per kilometer. Hamnade i ett skönt stim då löpningen bara flöt på.

Idag efter jobb var jag verkligen i valet och kvalet om jag skulle ut och springa. Numera sitter ju festandet i till framåt onsdag efter lunch nångång :-) Men envisheten sa ifrån, så det fick bli 7 km även idag. Trodde att allt som kallas form och dylikt skulle vara som bortblåst likt en finnjolle i Stilla Havet. Men otroligt nog sprang jag på lite drygt 33 minuter. Dock ska väl tilläggas att jag var helt slut när jag var klar. Den bra tiden får jag väl tacka Imperiet för då de var i lurarna under rundan. Kan varmt rekommendera Imperiet som löplåt.

För övrigt ska väl tilläggas att mitt snaskstopp är avbrutet. Kunde inte hålla mig i söndags. Vaknade upp på eftermiddagen (närapå iaf) och var sååå sugen på ett glas cola och visste att det fanns i kylen efter festen så då var det kört. Fick även bli lite chips och dipp på kvällen så jag har kommit fram till att jag ska vara snaskfri alla dagar i veckan utom en!

fredag 14 januari 2011

Simning=tristess?!

Var på Söderbadet och simmade. Kan säga att det var ett tag sen. Lite drygt 1,5 månad sen. Det var inte mycket folk så det var riktigt skönt. Det flöt på så att säga (rolig jag var med min ordvits).

Det blev 1250 meter på 38 minuter. Känns som jag hade kunnat simma hur långt som helst, men det är tristessen som tar död på en. Man simmar längd efter längd efter längd. Närmare bestämt 50 längder idag. Bara att hålla räkningen är ett problem. Frågan är hur man ska kunna simma 2-3 km i en 25-metersbassäng?

Får se vad det blir för aktiviteter till helgen. Någon skidåkning lär det iaf. inte bli. Simning eller löpning det är frågan?! Ni får kika in här under helgen så märker ni vad jag har hittat på.

Förövrigt kan nämnas att:
1. Jag fortfarande är snaskfri (roligt ord).
2. Tränat 13 av årets 14 dagar. (287 träningsdagar kvar nästan nerförsbacke nu ju).

Trevlig helg!!!

torsdag 13 januari 2011

Träning under december månad.

V.52.
Torsdag 30 december: Skidor: 5,1 km.
Fredag 31 december: Skidor: 4,5 km.

Träning under november månad.

V.45.
Lördag 13 november: Löpning: 6 km.
Söndag 14 november: Löpning: 10 km.

V.46.
Onsdag 17 november: Löpning: 7 km.
Söndag 21 november: Löpning: 11 km.

V.47.
Tisdag 23 november: Löpning: 2 km + 4*1000 meter.
Fredag 26 november: Simning: 1500 meter.

Träningsrutin

Så var då ytterligare ett löppass över. Hade en vilodag igår efter att ha tränat 13 dagar i rad så kroppen blev glad.

Känns som man fått lite rutin på träningen nu. Det bara gick per automatik idag. Hem, äta god mat som världens bästa sambo gjort, på med träningskläder, ut och springa 7 km, hem och duscha. Detta sa bara svish så var dagens övningar över. Lite drygt 35 minuter blev det idag så det kändes helt ok.

Nu ska det bli passivt soffläge för att se Sverige köra över Chile.

Rutinerade hälsningar.

tisdag 11 januari 2011

Tisdagsflås


Tisdag. Då är nästan arbetsveckan gjord ju :-)

Har haft ont i foten hela dagen. Har varit någon konstig smärta mitt på, vid sidan av vänsterfoten (hur nu detta blev begripligt???). Hur som haver så har jag småhaltat rundor lite på jobbet och undrat hur det skulle gå med min planerade löpning idag.

Efter jobb tänkte jag att äh det är lika bra att försöka iaf. och efter att ha blivit lite varm i kläderna så försvann också smärtan i foten! Det blev ett intervallpass idag. 4*1000 meter (känns mer att skriva så än att skriva 4*1 km) Innan intervallen blev det 1 km uppvärmning och efter följaktligen 1 km nedjoggning. Mellan intervallerna blev det 3 minuters vila i form att gång. Jag höll ett tempo på strax över 4min/km så det känner jag mig ganska nöjd med!

Förövrigt sprang jag 1000 meter fram och tillbaka 4 gånger och innan jag började andra rundan var där en tant som gick förbi mig. En minut´senare började jag springa igen och sprang förbi henne och lite senare sprang jag förbi henne igen fast på andra hållet och till sista ytterligare en gång. Hon måste ha tänkt både en och två illasinnade tankar om denna galna, idiotiska, korkade, urblåsta man som plågar sig så i vintermörkret. Eller nä det var ju mina egna tankar medan jag sprang!

Nu ska det intagas lite föda och hängas lite i soffan. På gensyn!!!

måndag 10 januari 2011

Första dagen på jobbet och segheten gjorde sig påmind.

Nu jävlar. Bloggning 2 dagar i rad!

Första dagen på jobb och som brukligt var man seg när man kom hem. Hade även en del att stå i innan jag skulle iväg till Tomas för att se film så jag bestämde mig för att springa ett lite kortare pass idag. Kanske ganska smart med tanke på att det blev ett lite längre pass igår. Jag mätte upp en runda på 5,5 km och begav mig ut i kylan.

Tempot blev högt redan från början och jag började fundera på om jag verkligen skulle orka hålla det i 5,5 km. Körde på teorin att om jag springer snabbare kommer jag iväg till filmen snabbare...genialt??? Nja. Jag höll strax under 5 min per kilometer och det höll hela linan ut. Kom fram 27,20 minuter senare och var helt plötsligt en ny människa igen. Segheten var borta och jag kände mig betydligt piggare igen.

Förvisso ska väl erkännas att jag tog en lite powernap utan Tomas och Jans vetskap i slutet av filmen "The other guys" så lite trött var jag nog fortfarande.

Simma lugnt!

söndag 9 januari 2011

Vilse i skogen

Dag 5: 3 januari:
Väl hemma i Skåneland igen hade det ju självklart varit töväder så någon skidåkning var inte möjligt inom den närmaste radien. Därav fick det bli löpning istället, så joggingskorna fick borstas av från allt damm som dem samlat på sig efter att ha varit oanvända i 1,5 månads tid. Jag bestämde mig för att prova på milen. Lika bra att gå ut hårt. Och hårt blev det. Kändes ganska tungt under hela rundan, men jag knatade mig igenom på tiden 53,40 min. Kände mig hyfsat nöjd. Visste ju att det skulle bli jobbigt då jag inte joggat på länge.

Dag 6: 4 januari:
Fortfarande ingen snö så det fick bli joggingskorna igen. Mina ben skrek neeej men hjärnan vann kampen. Körde ett intervallpass. 8 minuters löpning i bra tempo följt av 2 minuters lätt lätt jogg. Detta upprepades 3 gånger. Trodde det skulle bli hyfsat lätt då jag "bar"a skulle vara ute i en dryg halvtimme, men oj vad fel jag hade. Var helt slut när jag sprungit sista etappen. Var förövrigt slut redan efter halva andra.

Dag 7: 5 januari:
Tänkte att det skulle bli ett återhämtningspass idag och jag vet inte om det blev så mycket återhämtning. Höll mig under 165 i puls under hela rundan, men blev ganska slut ändå mot slutet. Men förmodligen gjorde det nytta för dagen efter kände jag mig fräschare.

Dag 8: 6 januari:
Snö!!! Kändes som jag var den enda i Helsingborg som jublade när jag rullade upp rullgardinen och såg att det kommit nysnö. Så det blev till att packa in skidleksakerna i bilen och bege mig till Vasatorps golfbana där de har skidspår som är på 7 km. Där åkte jag och det kändes bra med några sedvanliga vurpor, men dem kom inte förrän jag hamnade på lite villovägar. När jag bara hade några kilometer kvar kom jag till ett ställe där jag tvingades välja höger eller vänster. Jag valde höger och...det skulle jag inte gjort. Spåret gick in i skogen och jag tänkte att detta var ju trevligt men ju längre in i skogen jag kom desto tätare blev skogen. Buskar började hänga ut över skidspåret och mot slutet var där en stor gran vars grenar hängde lågt över skidspåret så jag fick krypa ihop ordentligt för att komma förbi. Väntade bara på att stora stygga björnen skulle komma och attackera mig (ja jag vet att det inte finns björnar här i Skåne men den kunde ju rymt från Skånes djurpark). Givetvis gjorde jag massa vurpor inne i bushen. Det var så man behövde ha med sig sin rambokniv för att skövla sig igenom (en smula överdrivet kanske). När väl skogen började lätta tänkte jag att var f_n är jag nu. Där var en bondgård! Hästarna stod och tittade på mig. De tänkte nog att här kommer en till idiot med såna plankor på fötterna. Fattar de inte att de är fel ute. Jag hittade en grusväg som var snötäckt eller snarare istäckt som jag åkte på tills jag hittade tillbaka till de rätta spåren igen. Väl i mål kraftigt försenad åkte jag ett varv till fast åt andra hållet och denna gången åkte jag rätt! Det blev i runda slängar 16 km.

Dag 9: 7 januari:
Snön låg kvar på backen så det fick bli en dag till i spåren och även denna gång blev det golfbanan. Jag åkte 2 varv och kände att jag började hitta lite flyt i åkningen. Det blev 14 km på 73 minuter och hör och häpna!!! Inte en enda vurpa!!!

Dag 10: 8 januari:
Snön hade nästan töat bort men jag tänkte banne mig hinna med ett skidpass till. Det var blött och isigt längs hela spåret så det var helt klart en utmaning att åka. Det fick räcka med ett varv. Det duggregnade under hela passet. Snacka om Skåneväder!

Dag 11: 9 januari:
Sista dagen på detta jullovet så då tänkte jag runda av med ett längre löppass. Målet var att vara ute i en timme utan att ha mätt upp hur långt jag skulle springa innan och försöka hitta en glädje med att springa hur man nu kan göra det. Men jag har läst och hört andra berätta om löpglädjen. Så jag målade på ett smile och stack iväg. Döm av min förvåning när jag märkte efter 20 minuters löpning att detta var ju gött. Kändes nästan som lite glädje...nästan. Så jag pinnade på i en timme och 2 minuter. Efteråt mätte jag sträckan. Det blev 11,1 km så så illa pinkat var det inte. Dock hade det återstått 19 km om det varit Lidingöloppet och då hade det varit betydligt mer kuperat.

Så det var detta jullovet och detta "träningslägret". Nu ska jag skärpa mig! Jag ska försöka att träna och skriva kontinuerligt.

Målen för året:
1. Tränat 9 dagar av 9 möjliga hittills iår.
2. Inga gottesaker än!

Ha det bra där ute!

Blåbärsskåning terroriserar skidåkarna från Dalarna

Har inte blivit mycket bloggande senaste tiden, men som jag tidigare skrev ska denna blogg handla om förberedelserna inför klassikern 2012 och det har inte varit mycket till förberedelse inför klassikern under november och december månad.

Men nu under jullovet (som lärare har man vissa trevliga förmåner) har det blivit en hel del träning. Det började med att jag och älskling åkte upp till Dalarna för att fira julen där. Väl där uppe tog jag beslutet att köpa ett par längdskidor under mellandagarna. Det kändes lite komiskt med en skåning i Dalarna som köpte skidor. Vet inte varför men det klickade inte riktigt. Hur som haver så hittade jag ett par skidor med tillhörande pjäxor och stavar och när väl det var avklarat hade jag inte något val. Ut i spåren och då var det verkligen Bambi på hal is.

Jag kommer att summera senaste 11 dagarnas träning:

Dag 1: 30 december:
Nya skidor och med ett nervöst men glatt humör begav jag mig ut till en golfbana strax utanför Ludvika. Slingan var på 5,1 km. Det tog i runda slängar 10 minuter bara för att få på skidor och stavar men när det väl var gjort begav jag mig ut i spåret. Vad är det då det första som händer jo. Det kommer givetvis en backe som kändes som störtloppsbackarna som Anja Pärson tar sig nedför. Och inte nog med det så var där även en barnfamilj som var i slutet av backen och stod där i godan ro. Jag tänkte att åker jag ner nu kommer jag att åka ner hela familjen ungefär som när man får ner alla käglor på bowling så jag fick stå där uppe och ladda i några minuter. Till slut åkte jag nedför backen men bromsade i princip hela tiden men jag stod upp hela tiden! Därefter var det bara att åka på...trodde jag! Men oj vad svårt det var att åka skidor. En lutning på 2 grader uppför var nästan omöjlig att ta sig uppför. Tillslut efter mycket svärande och många vurpor senare kunde jag pusta ut över att ha lyckats med bedriften att ta mig runt hela banan. Funderade x antal gånger på att strunta i det och ta skidorna på axeln och traska tillbaka hela vägen. Men då det är dödsstraff att traska i spåren här uppe i Norrland (ja jag vet älskling. Det är inte Norrland) så vågade jag inte det. Summeringen av detta träningspass var ajajaj hur ska jag klara Vasaloppet? Träningsvärken gjorde sig påmind i framförallt triceps efter att ha kämpat mig uppför alla backar.

Dag 2: 31 december:
Fick tips om att det fanns spår ute på sjön i Söderbärke så jag begav mig dit. Tänkte att då slipper jag iaf backarna! Så jag glad i hågen tar på skidor och beger mig mot sjön. Precis innan man kommer ut på sjön är där självklart en ny Anja Pärson backe som man måste ta sig nedför. Tittar mig omkring för att se så att där inte är någon som tittar på. Ingen tittar så jag tar mig nedför backen och givetvis gör jag en stilig vurpa! Väl ute på isen märker jag att spåren är igensnöade. Man ser precis var spåren är men det är också allt. Så det blir minst lika kämpigt som igår att ta sig genom denna 4,5 km slinga. Efter halva loppet lyfter jag blicken lite och ser då vilket vackert landskap det är runt omkring mig och först då börjar jag inse tjusningen med just skidåkning. Väl runt kan jag pusta ut och känna mig nöjd.

Ett nytt år firades och jag hade givetvis nyårslöften som jag inte kommer att hålla men jag ska försöka hålla dem så gott jag kan:
1. Träna på 300 av årets 365 dagar.
2. Inte äta socker i form av godis, läsk, chips, kakor etc.

Dag 3 1 januari:
Ytterligare en skidåkningsdag och ytterligare ett nytt spår. Elljusspåret i Söderbärke. Väl där hittade jag en skylt där det stod 2,4 km och som pekade åt vänster. Lät ju bra så jag stakade på åt det hållet. Givetvis kom backarna och givetvis kom vurporna men jag kämpade mig runt 3 gånger och vurpade nog 33 gånger (kanske inte riktigt så illa). Väl runt tredje gången såg jag att man kunde åka åt ett annat håll också så jag provade att åka dit men vände efter 200 meter, men då mötte jag en man och frågade om hur långt detta spåret var och fick svaret att det var 8 km. Tänkte att vad bra då ska jag åka det imorgon men precis när jag skulle hem ångrade jag mig och vände och åkte 8 km slingan. Då upptäckte jag att det nog var här alla tränade för oj vad fint det var och det var betydligt fler om åkte här. Så fort jag vände mig om för att titta bakåt om det var någon bakom mig så ramlade jag. Det gick inte att vrida på huvudet utan att ramla. En äldre herre närmade sig bakom mig och jag spanade över axeln och ramlade givetvis. Gubben som var runt 70 susade förbi och gav mig några upplyftande ord.
- Kämpa på.
Det gjorde jag och lyckades till slut ta mig runt. Så dagens runda blev på 15,2 km.

Dag 4: 2 januari:
Sista dagen av vår sköna semester i Dalarna och innan vi körde hann jag med ett pass längs spåret på 8 km. Det blev X antal vurpor men framförallt kände jag att jag började hitta en teknik som tog mig framåt.

Mer om resterande träning fram tills idag kommer senare i eftermiddag.